lunes, 27 de febrero de 2012

24 febrero 2012 El Triangle



24 febrer 2012


Victimes sense defensa

La decisió del Govern de CiU de suprimir el Servei d’Informació i Orientació a Víctimes del Terrorisme (SIOVT), creat pel tripartit el 2010, deixa el col.lectiu desemparat i desenes de casos sense resoldre.


Les víctimes catalanes d’ETA i d’altres grupos armats han perdut l’ùnica finestreta que els oferia atenció jurídica i psicològica especialitzada mentre es dedicava a localitzar noves víctimes que no tenen reconeguda aquesta condició. La Generalitat de Catalunyaha decidit eliminar el Servei d’Informació i Orientació a Víctimes del Terrorisme (SIOVT), creat pel segon tripartit, esgrimint la falta de pressupost per mantenirlo i amb el pretext que les funcions per a les quals s’havia creat queden perfectament cobertes per l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte.

La supressió del SIOVT va ejecutarse el 31 de juliol pasat, una setmana després que el departament de Justícia, presidit per Pilar Fernandez Bozal, comuniqués al seu responsable, Robert Manrique, que “el terrorisme no es prioritari per al nou Govern”. Un canvi d’actitut que Manrique, víctima de l’atemptat d’ETA a Hipercor, i l’altra persona alliberada per tirar endavant l’oficina, la psicòloga Sara Bosch, ja havien constatat quen, amb el canvi de Govern, el departament de Fernandez Bozal va decidir retallar en un 95 % les ajudes públiques al SIOVT (uns 25.000 euros l’any). “Amb tot i això, i cobrant només 85 euros al mes, vam decidir continuar treballant aquells mesos, fins a la fi de juliol, quan van notificar-nos la clausura del Servei”, explica Manrique a EL TRIANGLE.

Feina lapidada

La feina del SIOVT ha quedat arratonada en un traster llogat pel mateix Manrique, que personalment continua ajudant les víctimes, on s’hi apilonen centenars de carpetes d’expedients i reculls de premsa des de l’abril de 2010, any de la fundació del SIOVT. Un període durant el qual ell i Bosch hanh atès desenes de persones afectades per tota mena d’atemptats, siguin d’ETA, dels GRAPO o de Terra Lliure, així com d’organitzacions armades d’extrema dreta o del terrorisme d’arrel islàmica.

Manrique explica que el SIOVT té el seu origen al desembre del 2009 per iniciativa de l’exconsellera de Justìcia, Montserrat Turam que, després de conèixer la situació de les víctimes d’Hipercor, va propasar-li obrir una oficina similar a la creada al País Basc, avui dirigita per Maribel Lasa, vídua de l’exdirigent socialista i exgovernador de Biscaia, Juan María Jáuregui. Assassinat per ETA.

No va ser fins l’abril de 2010, després de un període de reunions preparatòries, que el Govern d’Entesa va constituir, amb un presopost de 25.000 euros l’any, el Servei d’Informació i Orientació a Víctimes del Terrorisme (SIOVT), des del qual Manrique i Bosch han ajudat a tramitar pensions per incapacitat, així com a acompanyar psicològicament desenes de persones afectades per mals o trastorn derivats dels atemptats soferts en el seu moment.

Desidia política

Per Robert Manrique, la supressió del SIOVT puposa un greu perjudici per al conjunt de víctimes, les quals tenien en l’oficina el mitjà per solucionar la seva situació personal, mentre que ara la majoria ignora que, per fer-ho, haurà d’adreçar-se a l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte. Un Servei que, segons Manrique, “no disposa del personal adequat per tractar casos de terrorisme, en què es necesita una preparació específica”, ni tampoc sembla interessat a tramitar els expedients emmagatzemats, organitzar-los un per un i conèixer la situació de cada víctima a fi d’atendre-la en allò que l’empara.

A propósit d’això, l’excoordinador del SIOVT hi afegeix el desinterès de la Generalitat pel que fa a les víctimes que no han estat localitzades o bé que desconeixen que tenen aquesta condició. Segons Manrique, estaríem parlant d’unes 200 persones colpejades en atemptats ocorreguts des de la dècada dels setenta a les mans de grups vinculats a l’extrema Ezquerra o a la ultradreta. Aquest col·lectiu d’afectats podria acollir-se a les ajudes previstes en la nova Llei integral de víctimes del terrorisme, aprovada pel Congrés dels Diputats el 20 de setembre pasat. “Malauradament, el Govern de CiU no ha mostrar cap mena de disposició a buscar-les”, diu Robert Manrique, que, amb la psicòloga Sara Bosch, continua treballant pel seu compte per asistir les víctimes, avui més desemparades que mai.


Caixa amb expedients de victimes que han acudit al SIOVT

No hay comentarios:

Publicar un comentario