sábado, 26 de octubre de 2013

25 octubre 2013 (9) El Periodico de Catalunya

25 octubre 2013

Al contraatac

Júlia Otero

Plou molt a Madrid




 
Poc abans que l'etarra Inés del Río abandonés la presó de Teixeiro, a la Co­runya, el president del Govern va ser abordat diverses vegades als passadissos del Congrés per conèixer la seva valoració de la sentència d'Estrasburg. Va driblar els micròfons amb l'astúcia habitual i quan es van acostar tant que no va poder evitar-los, ja a l'exterior i a punt de pujar al seu cotxe oficial, Rajoy va tancar l'assumpte de la derrotada doctrina Parot amb un ­«està plovent molt a Madrid». Ana­litzem per què hi ha qui no es mulla encara que estigui plovent a bots i barrals.

La sentència d'Estrasburg va sorprendre a pocs, encara que molts van teatralitzar una reacció estudiada. Es va parlar de repugnància i de dolor, però es va deixar clar fins i tot abans que es produís la sentència que «s'hauria d'acatar». El desmantellament de la doctrina Parot arriba, no obstant, en un moment oportú: amb el PP al Govern. Espanya cremaria si l'excarceració forçada d'aquests criminals coincidís amb un Govern del PSOE.

Encara que la memòria no és una virtut que adorni els espanyols, estan encara massa pròximes per oblidar-les les múltiples manifestacions convocades contra la política antiterrorista de Zapatero. Encara que convocades per l'AVT o el Fòrum d'Ermua, el Rajoy opositor confessava en una entrevista: «És el meu partit qui les recolza, mobilitza i les omple». I és veritat: la flor i nata del partit va assistir una vegada i una altra a col·locar-se darrere de la pancarta amb el llavors president de l'AVT, Francisco José Alcaraz, després acusat per diverses associacions de víctimes d'haver trencat la unitat contra ETA. Avui Alcaraz és president de la plataforma Veus contra el Terrorisme i es confessa traït i profundament decebut amb Rajoy.

El foc amic

Aquest és ara el flanc feble del Govern central. La Moncloa no tem la reacció dels seus contrincants polítics: cap partit es posarà al capdavant d'una manifestació de víctimes del terrorisme per més que comprengui la seva indignació. No. La Moncloa tem el foc amic, que sol ser el més despietat. Les mateixes veus cavernàries que culpen un sol magistrat -espanyol- entre 17 d'haver emès a Estrasburg una «sentència contra Espanya» -una coartada inversemblant encara que eficaç per salvar el tipus davant l'ala dura- s'han apressat a recomanar al Govern que no acati la sentència. Per més que la Fiscalia i l'Audiència Nacional es van afanyar a acceptar i ordenar l'excarceració immediata de l'etarra, aquestes veus van tenir temps per argumentar com i per què el Govern podia negar-se a complir amb el Tribunal Europeu de Drets Humans. Si podia evitar-ho, ¿què fa Inés del Río al carrer? La filigrana política del PP consisteix a sumar-se a la manifestació convocada per les víctimes per demà. Impossible encaix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario