sábado, 15 de noviembre de 2014

14 novembre 2014 (2) vilaweb (opinió)

14 novembre 2014



UPyD fa el ridícul al Parlament Europeu
Prova de criticar una moció per la reconciliació al nord d'Irlanda i el seu grup, l'ALDE, li ho impedeix




Aïllament d'UPyD al Parlament Europeu, que ahir va impedir a la seva eurodiputada Maite Pagazaurtundúa criticar la reconciliació en el procés de pau al Nord d'Irlanda. Més de 40 parlamentaris, sobretot del seu propi grup, el de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), es van aixecar del seu escó per impedir que Pagazaurtundúa intervingués en el ple per reclamar que 's'evitin les polítiques d'impunitat' en la resolució de qualsevol conflicte violent a la UE. Ciutadans i el PP donaven suport a UPyD, però l'Eurocambra no va acceptar la seva esmena i va aprovar a mà alçada, pràcticament per unanimitat i amb el suport de tots els grups, una moció que demana diàleg als nord-irlandesos.

Els liberals europeus van deixar sols UPyD i Ciutadans. Fins i tot el seu líder, el belga Guy Verhofstadt, la seva número dos, l'holandesa Sophie Int Velt, o el vicepresident del Parlament Europeu, l'alemany Alexander Lambsforff, es van alçar dels seus escons per impedir que Pagazaurtundúa fes una esmena oral trencant el consens (n'hi havia prou amb el rebuig de 40 parlamentaris per aconseguir-ho, segons el reglament).

Pagazaurtundúa és la nova cap de files a Brussel·les del partit de Rosa Díez, després de la dimissió de Francisco Sosa Wagner aquest octubre passat. Fonts d'UPyD atribueixen a la seva 'inexperiència' la polèmica generada aquest dijous a l'hemicicle.

L'intent d'UPyD ha generat malestar entre els seus socis liberals europeus, que interpreten que Pagazaurtundúa volia aprofitar el debat sobre el procés de pau al Nord d'Irlanda per barrejar-hi les seves reclamacions sobre política espanyola i el conflicte basc. Aquest no és el primer cop que el partit de Rosa Díez aixeca polseguera a Brussel·les: fa un mes, la CDU alemanya li va exigir que es disculpés per haver comparat el procés sobiranista a Catalunya amb el nazisme. 'Qualsevol polític alemany hauria de dimitir immediatament si fes servir aquest llenguatge', li va retreure el partit de Merkel a la també eurodiputada Beatriz Becerra.

L'Eurocambra va aprovar una resolució sobre el procés de pau al Nord d'Irlanda expressant la seva preocupació per 'l'impàs' actual i demanant a tots els partits que treballin per resoldre el conflicte definitivament. La resolució de l'Eurocambra celebra que s'hagi convocat a tots els partits a Irlanda del Nord per tirar endavant el procés i encoratja a totes les forces a participar de les discussions 'de forma positiva, amb l'objectiu de resoldre els temes pendents'. Les dificultats en les negociacions al Nord d'Irlanda van arribar a un impàs l'any passat per les diverses visions dels partits respecte a temes com la despesa social, les banderes i els emblemes del país i les protestes al voltant de les marxes unionistes. A Belfast governen en coalició unionistes i republicans.

L'Eurocambra lamenta que hi hagi actes violents i criminals per part de grups que no reconeixen el procés de pau i que el perjudiquen, i proposa com a mètode per combatre-ho 'fer front als actuals reptes econòmics com l'atur, els sous baixos i el nivell de vida'. 'Remarquem que la continuació del nivell de violència i intimidació s'ha de superar a través de l'àmplia participació de les respectives comunitats', proposa la cambra, a diferència d'UPyD, que proposava que 's'evitin les polítiques d'impunitat'.
La resolució assegura que hi ha una 'necessitat urgent per fomentar la reconciliació i millorar les relacions entre les comunitats' catòlica i protestant a Irlanda del Nord. El Parlament Europeu reitera la necessitat de diàleg i es mostra obert a permetre la compareixença a la cambra del primer ministre del Nord d'Irlanda, l'unionista Peter Robinson, i el seu viceprimer ministre, Martin McGuiness, del Sinn Féin, quan s'hagin finalitzat les negociacions.

Ciutadans lamenta la votació

L'eurodiputat de Ciutadans, Javier Nart, va criticar la resolució votada a l'Eurocambra, assegurant que el partit 'no pot donar suport a un text que equipara en igualtat de tracte a assassinats i assassins'. Segons l'eurodiputat de C's és 'inadmissible' que el text, que es refereix en concret al cas del Nord d'Irlanda, 'pugui ser extrapolable a la resolució d'altres conflictes com el del País Basc'. La resolució diu que és 'essencial' aturar la violència, però UPyD i C's no han aconseguit incloure-hi l'esmena que reclamava que 's'evitin les polítiques d'impunitat'.

Opinió:

Durant molts anys he sentit dir (i he coincidit) que els problemes originats a Irlanda i al Pais Basc no tenien res a veure. I tinc molt clar que son diferents, molt diferents. Per aquesta raó no hi trobo cap argument convincent per poder entendre la posició de ;aite Pagazaurtundua en aquesta historia. Si hi ha gent que se ha omplert la boca dia rere dia dient que “los sucesos en Irlanda y en el Pais Vasco no tienen nada que ver” es il·logic que ara els barreixin... a no ser que tingui un rerefons politic i electoralista. Tampoc me extranyaria gens, i mes veient com hi han partits que tenen entre els seus maxims dirigents victimes del terrorisme o germans de victimes del terrorisme...

No fa gaires anys aixó hagues estat vist com un aprofitament personal... però ara ja s’hi val tot....amb lo maco que seria utilitzar el Parlament Europeu per fer lleis que poguesin apaivagar la problematica social del col·lectiu de víctimes o fins i tot fer una normativa comú a nivell europeu i supraestatal, hores d'ara sempre mes important utilitzar això per fer política partidista... quina llástima.

No hay comentarios:

Publicar un comentario