viernes, 10 de abril de 2015

10 abril 2015 (2) La Vanguardia

10 abril 2015


Alerta als Mossos pels nous conversos gihadistes a Catalunya

Els agents de carrer reben ordres d'extremar les mesures d'autoprotecció





Les patrulles de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra, és a dir, els agents de carrer que circulen per al control de la delinqüència comuna, han rebut formació dels especialistes en gihadisme perquè alertin les unitats d'investigació si detecten comportaments extremistes i nous conversos. Alhora tenen ordre d'extremar les mesures d'autoprotecció davant l'amenaça gihadista. Mentrestant, els onze detinguts abans-d'ahir han estat traslladats a Madrid.
La llarga investigació -tretze mesos- que ha portat a la desarticulació de la cèl·lula gihadista amb intenció d'atemptar a Catalunya és darrere de les mesures de protecció i alerta adoptades per la Conselleria d'Interior. D'aquesta manera, els comandaments dels Mossos d'Esquadra han reiterat davant els seus agents la necessitat d'"extremar els elements d'autoprotecció i de seguretat" per fer front a l'amenaça gihadista, segons va explicar el director de la Policia catalana, Albert Batlle, després d'una compareixença en el Parlament.
Batlle va especificar que dimecres, després de completar la batuda a Valls, Terrassa, Sabadell, Sant Quirze i Barcelona, hi va haver reunions explicatives a totes les comissaries dels Mossos per informar els agents de base sobre l'operatiu que va acabar amb la detenció dels onze presumptes gihadistes. D'altra banda, les patrulles, que, en paraules del conseller Ramon Espadaler, "són els ulls de la Policia ja que són tot el dia fent voltes pel carrer", han rebut instruccions per detectar extremistes. Es tracta d'informació de referència que ajuda els agents a sumar indicis que en conjunt aixequin sospites i motivin que ho comuniquin a les unitats d'investigació. Entre aquestes dades de base figuren els conceptes que determinen a l'islamisme radical.
Pel que fa a les mesures de precaució al·ludides, el director de Mossos, Albert Batlle, va assegurar que malgrat que va instar a reforçar l'autoprotecció no hi ha amenaces concretes cap a col·lectius "més enllà de les genèriques que afecten les forces de segu­retat de tot el món occidental". Però va admetre que els agents estaven "alarmats per la magnitud de l'amenaça" i va insistir en la confiança que genera el grau de coneixement i de seguretat que facilita l'actuació dels Mossos d'Esquadra i la bona col·laboració existent amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil davant el gihadisme. Batlle no va comentar la col·laboració amb el Centre Na­cional d'Intel·ligència (CNI), que en el cas dels onze gihadistes, segons diferents fonts, ha estat de gran sintonia i importància encara que va advertir que a Catalunya es mantenia el mateix nivell "elevat" d'alerta establert després dels atemptats de París. Això és, de grau quatre sobre cinc per a Catalunya i de tres sobre quatre a la resta d'Espanya.
Respecte als onze detinguts per integració en una cèl·lula islamista amb vocació d'atemptar a Catalunya, ahir a la tarda van ser traslladades a Madrid per la Guàrdia Civil juntament amb les proves trobades en els escorcolls. Els detinguts, cinc catalans, un paraguaià -i no uruguaià com es va dir ahir- i cinc marroquins havien de passar la nit a Madrid sota custòdia per ser presentats a primera hora d'aquest matí davant el jutge Santiago Pedraz i la fiscal especialitzada en gihadisme, Dolores Delgado, tots dos de l'Au­diència Nacional.
Fonts de l'Audiència Nacional indiquen que jutge i fiscal resoldran avui mateix la situació ­jurídica dels detinguts després de prendre'ls declaració, efectuar la valoració inicial de les proves i escoltar els informes dels ­Mossos d'Esquadra que han portat el cas i que també han viatjat a Madrid.



No hay comentarios:

Publicar un comentario