jueves, 29 de junio de 2017

29 juny 2017 (3) La Vanguardia (opinió)

29 juny 2017 



Amb els sagnants atemptats de la caserna de Vic (1991( i d'Hipercor (1987) encara presents, l'amenaça d'ETA era una de les grans preocupacions de les autoritats i els organitzadors de Barcelona'92. A menys d'un mes de la inauguració dels Jocs, La Vanguardia va publicar una entrevista de Domingo Marchena a Ferran Cardenal en la qual el llavors governador civil de Barcelona mantenia la cautela malgrat que les actuacions policials  havien aconseguit posar fi a la capacitat operativa de la banda terrorista a Catalunya. El COI havia elogiat repetidament la feina en matèria de seguretat que s'havia fet des del Govern, que va sumar a la lluita antiterrorista una ingent dotació d'efectius a la ciutat, però Cardenal continuava demanant de no abaixar la guàrdia.
Barcelona afrontava també l'amenaça del terrorisme global i l’ombra de la matança dels Jocs Olimpics de Munich'72 planava després de la primera guerra del Golf (1990-1991). Aixòpva fer que la policia espanyola posés una atenció especial a les delegacions dels Estats Units, el Regne Unit, França, Israel i altres aliats.
Les mesures de seguretat van acabar sent efectives i durant la cita no només no es va registrar cap incident en matèria de terrorisme, sinó que la seguretat ciutadana, exercida també per la Guàrdia Urbana i les policies locals de les subseus olímpiques, va permetre que els indexs de delinqüència disminuïssin durant aquells dies malgrat l'assistència massiva de turistes i la presència de les delegacions olímpiques. No obstant això, alguns equips, com el Dream Team dels Estats Units, van recòrrer a la seguretat privada.
El fet de les falses giraldillas en el Mundial d'atletisme de Sevilla del 1999 va demostrar que a Barcelona les coses es van fer bé.

Opinió:

Cal remarcar l’excel·lent tasca que es va desenvolupar des de els Cossos i Forçes de Seguretat de l’Estat per impedir qualsevol intent per realitzar un atemptat per part tant d’ETA com pel que quedava de Terra Lliure. Personalment no podre oblidar mai l’atemptat que aquests ùltims van fer contra l’Oficina de l’INEM del carrer Argimón i les “pilotes fora” que el portaveu del Gobern Civil llançava davant meu i de molts periodistes que van anar a cobrir la informació.
D’altre banda, recordar que la frase de la entrevista amb Ferran Cardenal va ser épica: “el debilitamiento de ETA no nos hará bajar la guardia durante los Juegos”… deia això poc després dels atemptats a Barcelona i rodalies de la banda terrorista ETA del 8 de gener (un mort i dos ferits), el 16 de gener (dos morts), del 18 de març a Lliçá d’Amunt (un mort) i del 19 de març a Sant Quirze del Vallés (un mort)… debilitaqué?
Potser no era adient parlar-ne de la realitat que viviem?
Sense comentaris…

Desfraciadament els assasins d’ETA no van trigar gaire en tornar a tenir un altre grup de terroristes per atemptar a Barcelona i abans de l’any de cumplirse l’aniversari dels Jocs Olímpics van tornar a cometre atemptats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario