domingo, 8 de abril de 2018

08 abril 2018 (2) elnacional.cat (opinió)

08 abril 2018 



Un mosso denuncia com el 155 ha desprotegit Catalunya davant l'amenaça terrorista

El mosso d'Esquadra en excedència David Torrents va denunciar aquest dissabte com l'aplicació del 155 per part del govern espanyol ha deixat el cos sense accés als diners dels fons reservats amb els quals es finançava la lluita antiterrorista. Ho ha fet en una entrevista al FAQS de TV3, on ha acceptat que a dia d'avui la ciutadania catalana està menys protegida que fa uns mesos. "No han pogut pair que un cos com el de Mossos haguem gestionat els atemptats com vam fer-ho", ha dit.
L'agent ha explicat la situació que es viu dins el cos, ara sota les ordres del ministeri de l'Interior, on aquesta falta de finançament fa que no es puguin pagar confidents per aconseguir informació o dur a terme el desplegament habitual abans del 155. "Hi ha agents que estaven davant de grups terroristes que ara estan davant de l'ordinador", ha criticat Torrents.
Torrents també ha denunciat que l'Estat no ha complert amb les mesures que va prometre després del 17-A, com per exemple crear un registre d'imams o canvis en polítiques públiques, a més de no permetre l'accés dels Mossos a l'Europol o a les bases de dades de Guàrdia Civil ni Policia Nacional. Segons l'agent, si aquestes condicions s'haguessin donat hi hauria hagut més possibilitats de controlar l'imam de Ripoll que va radicalitzar els autors dels atemptats a Catalunya. 
Tenint en compte que el país es troba en un estat d'amenaça terrorista 4 sobre 5, el mosso s'ha mostrat escèptic per les decisions del ministeri de destinar més efectius a protegir seus de partits o anar contra els CDR en el marc del dispositiu Minerva, en lloc de dedicar-los a prevenir nous atemptats. "Dediquem els pocs fons que tinguem a això i no a disputes polítiques o a enfrontar els Mossos a la població", ha afegit.
L'agent ha apuntat al canvi de direcció i d'ordres polítiques que reben els Mossos des de l'aplicació del 155 com a un dels motius pels quals s'ha tensat la situació entre policia i població, amb enfrontaments com els del voltant de la delegació del Govern espanyol a Barcelona del març passat.  "Han posat els Mossos al capdavant del problema polític".
Torrents ha explicat que, per exemple, a la direcció del CECOR (Centre de Coordinació) -espai que es posa en marxa per organitzar dispositius en cas de manifestacions o disturbis- s'hi ha posat recentment un inspector de la policia espanyola. També ha assegurat que cotxes d'incògnit dels cossos policals de l'Estat han fet seguiments a agents de Mossos durant serveis habituals.
Pel que fa la situació interna dins el cos, el mosso ha explicat que "la gent esta bastant tocada", que sempre hi ha hagut divisió d'opinions però que "últimament està més polaritzada". En concret, ha fet referència al dia a dia al Complex Central Egara, on alguns agents haurien tingut problemes per dur llaços grocs però, en canvi, d'altres que duien la bandera espanyola no s'han trobat amb cap impediment.

Opinió:

No estaría de mès que s’investigués seriosament la informació que aquest Mosso d’Esquadra ha deixat caure. De fet, no estaría de més que sínvestigués tot el posible el relacionat amb als atemptats del dijous 17 d’agost de l’any pasat.







No hay comentarios:

Publicar un comentario