sábado, 5 de mayo de 2018

04 maig 2018 (9) RAC1

04 maig 2018 



“El devantal”
La Nuri Manzanares treballava en una perruqueria. El seu marit, l’Enric, tenia un negoci de lampisteria i instal·lacions.



Divendres, 19 de juny de 1987. Cinc de la tarda. La Nuri i l’Enric tenen dos fills: la Sílvia té 12 anys, el Jordi, 9. Fa una setmana que el nen ha fet la primera comunió. La Sílvia li demana a la seva tieta, la Mercè, la germana de la Nuri, que l’acompanyi a l’Hipercor, a l’avinguda Meridiana de Barcelona. La nena vol comprar-se un banyador. Dilluns marxa de colònies a Mallorca. El Jordi, el menut de la casa, demana a sa mare acompanyar sa germana i la seva tieta a comprar el banyador per a la Sílvia. La Nuri li diu que d’acord.
No els va tornar a veure mai més vius. Ni a la Sílvia, ni al Jordi -els seus nens- ni a la seva germana. En l’atemptat d’Hipercor ETA va matar 21 persones. Tres d’elles eren família de la Nuri i de l’Enric. És així de bèstia. Així de cru.
Fa 31 anys que la Nuri i l’Enric viuen amb el dol. No es pot tenir empatia. El dolor no ens deixa. És impossible imaginar la pena d’aquesta dona, del seu marit, d’aquesta família. Ahir la Nuri ens va explicar que, 31 anys després, l’Estat no els ha reconegut com a víctimes del terrorisme. Ni un polític els ha trucat en tres dècades per saber com estaven. Ni d’aquí, ni d’allà ni de més enllà. A més, la pensió que cobren l’Enric i la Nuri (a l’Enric l’han operat tres cops d’un tumor al cap i la Nuri va tancar la perruqueria perquè la pena no li permetria treballar) és per malaltia comuna, no per atemptat terrorista, encara que les seves seqüeles són incapacitadores.
El Ministeri de l’Interior, convertit en un fàbrica d’insensibilitat, diu que, com que no eren al lloc dels fets en risc de morir, el que tenen no són seqüeles de l’atemptat. Quan hi van presentar un recurs van tenir un problema: el van presentar fora de temps i, per tant, el Ministeri els va dir que “ens sap greu però tampoc, elis, elis”.
No han cobrat ni un euro. Res. Des de fa 31 anys. L’Estat no els considera víctimes del terrorisme d’ETA quan els han matat els dos fills i una germana... Però en quin món vivim?! El primer deure de la societat sempre és la justícia.
I una dada abusiva més: el cas és que l’Enric sí que va arribar a cobrar tres mesos com a víctima. Però l’Estat hi va presentar un recurs. Sí. Va recórrer que l’Enric, el pare de la Sílvia, de 12 anys, i del Jordi, de 9, tots dos assassinats per ETA, hagués cobrat tres mesos. I va guanyar l’Estat. L’Enric i la Nuri van haver de retornar els tres mesos que els havien pagat.
Ahir ETA va anunciar, en una immensa notícia per a la societat, la seva dissolució. Mentrestant, 31 anys després de l’atac més sanguinari de la banda terrorista, una família a Catalunya intenta sobreviure a un atemptat físic que se’ls va endur tota la il·lusió. I, a la vegada, intenta sobreviure a una injustícia política intolerable que no els ha permès que els declarin víctimes del terrorisme.
Una cosa asseguro: des d’aquests micròfons no pararem fins que es faci justícia i es repari el dany moral que s’ha fet a aquesta gent, a aquesta bona gent, a qui ETA els va matar la família. De vegades no tenim prou força per encarar-nos amb la veritat però sempre hi ha d’haver un moment en què comencem a protestar.
I ja sabem que la pau sense justícia és tirania.





No hay comentarios:

Publicar un comentario